Activiteiten

Sauerland | genoeg activiteiten voor jong en oud

In het uitgestrekte Sauerland is voldoende te beleven.

Wandelen

In de omgeving zijn talloze korte en langere wandelingen mogelijk. In elk dorp is wel een wandelkaart te koop. De routes worden aangegeven met nummers en tekens op de bomen en op speciale palen langs de route. Neem absoluut een kaart mee want het gebied is enorm uitgestrekt.

Nordic walking

De omgeving van Frankenau wordt het nordic walking paradijs genoemd. Diverse korte en langere routes zijn uitgezet en leiden u langs zeer fraaie plekken.

Quernst kirche

Als u vanaf het huis het Kellerwald inloopt  komt u na 20 minuten bij de Quernstkirche. Een moderne kerk midden in het bos.

Golfen

U kunt in de directe omgeving golfen in Bad Wildungen, Bad Arolsen, Waldeck, Winterberg en iets verder weg in Paderborn of Kassel. Het zijn prachtige banen, met weinig waterpartijen. Daarentegen zijn de heuvels en de bomen geduchte obstakels.

Skiën

Bij voldoende sneeuw kan er, op +/- 40 minuten rijden geskied en gesleed worden in Winterberg, Neu-Astenberg, Alt-Astenberg, Züschen, Willingen, Usseln.

Tennissen

Op het park is een indoorhal met 2 prima tennisbanen en een squashhal. Rackets en ballen zijn te huur. In Frankenau en Frankenberg zijn buitentennisbanen waar u een baan kunt huren.

 

Quad rijden

In Sachsenhausen, vlakbij Waldeck, kunt u bij Quad-Center-Ederseequads, scooters en e-bikes huren. U kunt zelf de omgeving gaan verkennen of met een georganiseerde quadtocht meegaan (minimaal 5 personen)

Mountainbiken

Als u van mountainbiken houdt is de omgeving een waar paradijs. Gewoon het bos in of toch extremer? Neem de fiets mee in de lift in Willingen, Winterberg en dender de heuvel af.

 

Mountainbike arena Winterberg

De routes van de Bike Arena zijn ingedeeld per afzonderlijke bikertypes. Of u nu trekking-, sport- of racefietser bent: iedereen vindt hier precies de route die voldoet aan zijn rijvaardigheid en conditie.
Het ligt aan de bobbaan van Winterberg. Het is het grootste in zijn soort in Midden- en Noord-Duitsland.  De stoeltjeslift brengt u en uw na de afdaling gewoon weer terug naar boven

Fietsen

U kunt vele kilometers (race)fietsen over verharde wegen en fietspaden. Sauerland is een sterk heuvelachtige regio, een redelijke conditie is wel aan te bevelen. U kunt ook langs de Edersee fietsen over het nieuw aangelegde fietspad.

Edersee

Bootje varen, zwemmen, zeilen, recreeren …alles is mogelijk in en bij het superschone water van de Edersee

Boottocht

Maak het u naar uw zin op de comfortabele schepen van de Ederseevloot. Geniet van het mooiste uitzicht over de Edersee. De personenrondvaartboot Edersee biedt in het seizoen, volgens dienstregeling Lijnvaart- en Rondvaarten. Ook kunt u uw fiets meenemen op deze boten.

Bootje huren 

Op diverse plekken rondom de Edersee kunt u een bootje huren met electromotor. Tip: vraag om een “Angelbot” of “Fischboot” en, als u wilt zwemmen, om een trappetje. Dit type boot heeft een kajuit waar u heerlijk op kunt zitten of liggen.

Zeilen 

De Edersee is het op een na grootste stuwmeer van Duitsland. U kunt hier fantastisch zeilen. Op diverse plekken langs de Edersse zijn kleine zeilbootjes te huur en worden cursussen gegeven.


Boomkronenpad Edersee

Direct aan de zuidoever van de Edersee, bij het wildpark en Hochseilpark Edersee ligt de TreeTopWalk. Een route op 30 meter hooget door de boomtoppen. Vanaf hier heeft men schitterende uitzichten. Het is ontworpen voor alle leeftijdsgroepen. Ook ouders met kinderwagens kunnen het 250m lange pad tussen de bomen door eenvoudig en veilig gebruiken.

Infozentrum Kirchlotheim. 
Het Nationalparkzentrum Kellerwald is in 2008 geopend voor het publiek. Op deze lokatie heeft het National Park Kellerwald-Edersee al haar kennis bijeengebracht. Daarbij is ook gebruik gemaakt van de nieuwste technologien, zoals een 4D-filmzaal en andere interactieve tentoonstellingen.
Er is een zeer ruime parkeergelegenheid en een prima restaurant met groot terras.

Kupfererzbergwerk Bertsch in Bergfreiheit

Er bestaat de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen door de oude mijngangen van de koperertsmijn. Dit kan het hele jaar door van 14.00 uur tot 16.00 uur, behalve in de maanden december en januari. De paden door de mijn zijn goed onderhouden en niet moeilijk te belopen.

Edelsteenslijperij Lange Bergfreiheit

De edelsteenslijperij van de familie Lange is een begrip in de wijde omgeving.
Hier wordt bijna elk type steen verzaagd en geslepen. De slijperij is op bepaalde tijden te bezoeken, maar de daarnaast gevestigde winkel is vaker geopend.

De mijn Grube Christiane

Aan de voet van de Iberg, direkt aan de rand van Willingen, werd meer dan 100 jaar lang leisteen ingewonnen. In de voormalige mijn, der “Grube Christine”, liggen vier kolossale leisteenbanken van 2 tot 20 m dikte. Deze hebben zich in een periode van ca. 350 tot 400 miljoen jaren ontwikkeld. Bezoekers zien hier de meer dan 800 jarige geschiedenis van de winning van het rode ijzererts. Mineralen- en Fossielenverzamelingen bevinden zich in het ernaast gelegen museum.

Slot Waldeck

200 m boven het 27 km lange meer troont het karakteristieke bouwwerk van de regio, de machtige Burcht Waldeck. Vroeger was dit een gevangenis. Tegenwoordig is er in het slot een First-Class-Hotel met verscheidene restaurants. Vanaf het uitzichtsterras heeft men een wonderbaarlijk uitzicht over de Edersee en op het Nationalpark Kellerwald-Edersee. U kunt hier komen met de auto maar ook met een idyllische kabelbaan

Slot Friedrichstein

Schloss Friedrichstein is ontstaan in de jaren 1704 -1717 en ligt op 300 Meter hoge heuvel en reikt ver boven de stad uit In ieder jaargetijde lokt het bezoekers van heinde en verre. Als men de berg waarop het kasteel staat te voet beklommen heeft, wordt men beloond met een schitterend uitzicht over Bad Wildungen en de omgeving. Sinds 1980 is het slot een Café/Restaurant en een Jacht- en Militairmuseum.
Iedere woensdag is er een wafeldag, waarop onbeperkt wafels genuttigd kunnen worden.

Slot Wewelsburg

Als u over de A44 naar ons vakantiehuisje rijdt ziet u vlak bij de luchthaven Paderborn dit kasteel aan uw linkerhand liggen. Een idyllisch kasteel, het enige driehoekige kasteel van Duitsland, waar tegenwoordig het Kreismuseum Wewelsburg in is gevestigd. Weinige weten echter dat dit kasteel, wiens geschiedenis teruggaat tot het jaar 1123, ook  een recente zwarte bladzijde in haar bestaan heeft: Henrich Himmler had dit kasteel voorbestemd om uit te groeien tot het centrum van de SS-organisatie.

Wilhemshöhe, Kassel

Slechts zelden sluiten kunst en natuur zo perfect op elkaar aan als in Park Wilhelmshöhe. Tegenwoordig wordt dit grootste bergpark van Europa gerekend tot de indrukwekkendste creaties op het gebied van tuinarchitectuur. Het Herkules-monument en de watertrappen getuigen nog steeds van de barokke praalzucht van de vorst. In de tweede helft van de 18e eeuw werd het park veranderd in een Engelse landschapstuin. In die tijd werden het classicistische slot Wilhelmshöhe en de romantische Löwenburg gebouwd. Het slot en het slotpark werden tot 1866 gebruikt door de landgraven en keurvorsten van Hessen-Kassel en daarna als zomerresidentie door de Pruisische koningen en Duitse keizers.

Het park Wilhelmshöhe staat bekend om zijn watertrappen en fonteinen, die jaarlijks duizenden bezoekers trekken. De watertrappen en fonteinen worden veroorzaakt door natuurkrachten. Er komt geen enkel hulpmiddel aan te pas.

 

Kellerwald–Hofkäserei und Jausenstube Dülfershof

Kaas, direkt van de boerderij Jausen. Zij bereiden zelf hun kazen, worstspecialiteiten en heerlijk gebak. In de winkel vindt men meer dan 20 soorten kaas en nog veel meer lekkernijen. Als u naar Bad Wildungen rijdt komt u een klein bordje aan de linkerkant van de weg vanzelf tegen.

De Hessencourrier

De stoomtrein met historische diesellocomotieven toont de ontwikkeling van de laatste 100 jaar van de   Hessiche spoorbanen. Het traject van de Hessencourier voert door de afwisselende Middelgebergte van Kassel naar Naumburg. Op de lange hellingen slepen de stoomlocomotiven van de Hessencourier zich met de krachtige stoomuitstoot bergopwaarts. Conducteurs in historische uniformen begeleiden de treinen. Bij de stations mogen de kinderen meekijken over de schouder van de stoker.

Paragliding

Paragliding, ook wel schermvliegen of parapente vliegen , komt van het parachute springen. In Duitsland heet dit AFS vliegen en in Bad Wildungen is er een AFS-FlugschuleIn tegenstelling tot een parachute, die er voor zorgt dat de val afgeremd wordt, gaat het er bij paragliding juist om zolang mogelijk in de lucht te blijven.

Steden

Bezoek de steden Frankenberg, Korbach, Marburg, Bad Wildungen, Fritzlar, Kassel, Winterberg, Willingen en geniet van de gastvrijhed, de “Fachwerk Hausen” en al het moois wat de omgeving te bieden heeft.