Verwaming

In de zomermaanden is de temperatuur aangenaam en staan de kachels uit. In de herfst-en wintermaanden is het stoken van de houtkachel voldoende om het huis te verwarmen.

Er zijn 3 typen verwarming in Vakantiehuis 112 Sauerland

  1. houtkachel
  2. lavasteen kachel
  3. diverse elektrische kachels

ad1) Houtkachel

Leg een aantal krantenproppen en voldoende aanmaakblokjes en houtjes in de haard. Steek deze aan. Zodra er voldoende vuur en “trek” is kunt u blokken hout opleggen. (let op: het handvat wordt heet !!). Met de twee goudkleurige knoppen van de asla regelt u de zuurstoftoevoer. Als ze geheel naar binnen staan heeft u het grootste vuur, wilt u een rustiger vuurtje dan schuift u de knoppen meer naar buiten.

De open haard geeft via de roosters aan de zijkanten warmte af en verwarmt zodoende de beneden- en de bovenverdieping (ook via rookkanaal). Het hout wat in het huis ligt kunt u gebruiken, meer hout is oa verkrijgbaar  in de EDEKA.

Belangrijk: Geen hout van buiten in haard branden aub. Dit is vochtig en veroorzaakt stank, aanslag in de pijp en lekkage. De prijs van een zakje hout zal u de kop niet kosten…

 

Schoonmaken:

De kachelruit is eenvoudig schoon te maken. bevochtig een sponsje of doek met water, doop het in de as van de kachel en wrijf dan de ruit schoon. Nawrijven met papier en schoon is de ruit. Er staat ook een wit/zwarte fles naast de kachel. Beetje op de glasplaat spuiten, papieren doek erlangs…klaar. Vuurplaats met stoffer en blik schoonvegen, en asla legen.  Niet met de stofzuiger in verband met brandgevaar van nog nasmeulende as!

 

Ad 2) Lavasteen kachel

In de grote kachel zitten lavastenen. Deze worden ’s-nachts met nachtstroom opgewarmd. Om de kachel op te laden zullen de onderste vier schakelaars in de meterkast (zijkant huis, achter de deur van de “kelder”) op 1 moeten staan. De kachel zelf wordt warm maar u kunt warme lucht laten circuleren dmv de kamerthermostaat (bij eethoek). Met de thermostaat regelt u dus de binnentemperatuur, NIET met de kachelknop. De stand van de kachelknop is namelijk alleen bedoeld voor de mate van opwarming van de lavastenen in de kachel.

 

Als stelregel geldt:

buitentemperatuur onder 0 graden, kachelknop op 3

buitentemperatuur tussen 0 en 8 graden, kachelknop op 2

buitentemperatuur tussen 8 en 16 graden, kachelknop op 1

buitentemperatuur boven de 16 graden, kachelknop op 0

thermostaatinstelling naar eigen wens

 

Belangrijk: gaat u overdag weg of gaat u slapen zet dan de kamerthermostaat op 5, de kachel op zich blijft namelijk warm. Als u terugkomt of opstaat stelt u de thermostaat weer in op de door u gewenste temperatuur. De kachel gaat dan weer warmte afgeven, warme lucht gaat circuleren. Laat u de thermosstaat op 18 graden staan gedurende de dag of de nacht dan heeft u  ‘s-morgens of ‘s-middags geen warmte meer. Alle warmte is dan namelijk al verbruikt!

Let op:

Het duurt 1 nacht voordat (de lavastenen in) de kachel geheel opgewarmd zijn!

Gaat u overdag weg of gaat u ‘s-avonds slapen zet de thermosstaat dan op 5.

 

Ad 3) Elektrische kachels

In alle vertrekken bevinden zich elektrische kachels. Deze dienen te worden gebruikt als kortstondige bijverwarming. Dus niet als continue, langdurige warmtebron. Deze manier van verwarmen is ook zeer kostbaar en wij verzoeken u deze kachels dus alleen te gebruiken indien open haard + lavasteenverwarming echt ontoereikend zijn. Laat deze kachels aub dus zoveel mogelijk uit.

De combinatie 1) + 2) moet voldoende zijn om het huis warm te krijgen en te houden